HTML

Kondibandi

Friss topikok

  • 232323: Na? Mi van? kérem a következő részt, de komolyan. vagy menjünk el együtt gyurni. (2021.02.02. 12:33) Sherlock frickin Holmes
  • Gergő92: Az, hogy lehet, hogy 80-90kig al guggolsz, de a labfeszitot csak 50kiloval csinalod? (2017.05.27. 06:02) Láb (még 7 nap)
  • mitoszkiller: a zenehallgatásról: az agy a legnagyobb eneregiazabáló. Próbáld ki, hallgass hangosan valami jó k... (2014.08.06. 15:13) VI. kontroll - tömegelés vége
  • DonMatteoo: Szia! Véleményem szerint a 19%-os testzsír sok :( Persze lehet, hogy a mérés nem volt tökéletes ..... (2013.10.09. 22:45) Méregetés
  • Cyram: Minden nagyon jó, kivéve az edzésterv. Naturáloknak nem ez a legoptimálisabb. A PHAT edzésterv pl ... (2013.08.05. 16:55) Indul a móka

Címkék

adatok (1) aerob (4) after (2) aminosav (1) attack (1) BCAA (1) before (2) bevezető (1) bicepsz (12) cigány (1) comb (7) combfeszítő (1) combhajlító (1) csarnok (1) csirkemell (2) csuklya (1) delta (1) diéta (21) dopping (1) dunaújváros (1) dzséj kátler (1) edzés (43) edzésterv (3) életmód (1) ellipszis tréner (1) elosztás (1) előtte (3) előtte/utána (1) étrend (3) evezés (2) fehérje (3) Fehérje (1) fejlődés (1) fekvenyomás (6) fénykép (1) fényképek (1) feszítő (2) fil hít (1) fogyás (6) fogyókúra (1) francia rúd (1) glutamin (1) guggolás (6) Guggolás (1) gyúrás (23) hajlító (2) has (1) hasizom (2) hát (11) hátedzés (1) hátizom (3) (1) izé (1) izom (8) izomcsoportok (1) kar (1) kardió (1) kép (1) képek (2) kínai étel (1) kínai kaja (1) kockahas (1) kondi (20) kondibandi (2) kondizás (1) kontroll (3) kox (1) kreatin (1) láb (9) Láb (1) lábazás (1) lábedzés (1) márka fitness (1) mell (9) mellezés (1) mellhez húzás (1) mellizom (5) nyomás (1) oldalemelés (1) összehasonlítás (2) palacsinta (1) pancake (1) pózer majom (1) pózok (1) protein (2) recept (2) rizs (1) roma (1) scitec (2) scott-pad (1) sixpack (1) súlyzó (1) süti (1) szálkásítás (20) szénhidrát (1) szójaszósz (1) szteroid (1) táplálékkiegésző (1) táplálékkiegésztő (1) testépítés (1) tojásos (1) tömegelés (1) tömegnövelés (2) tricepsz (12) tükör (1) utána (3) vádli (7) váll (8) Váll (2) zab (1) zsír (1) zsírégetés (1) Címkefelhő

Leggyakoribb tévhitek I. - Helyi zsírégetés

kondibandi 2012.12.22. 22:56

Mostantól alkalmanként jelentkezni fogok egy-egy ilyen írással, amiben bővebben kifejtem a leggyakoribb tévhitek mögött rejlő félreértéseket, illetve lerántjuk a leplet az igazságról is.


Helyi zsírégetés


A mítosz:


Az egyik leggyakoribb hiba - nem véletlen ezzel kezdem - a fogyni/formásodni vágyók körében, hogy azt hiszik a sok felüléstől lesz kockás a hasuk, vagy a guggolástól "leolvad" a zsír a combjukról. Sokáig valóban ezt volt az általánosan elterjedt nézet sajnos, de azóta sok víz lefolyt már a Dunán, ideje lenne, ha ennek a cáfolata is eljutna minél szélesebb tömegekhez. Elterjedésének oka valószínűleg az a "féligazság", hogy a szálkás emberek mind-mind végzik ezeket a gyakorlatokat, csak arra a tény kevesen jönnek rá, hogy a nem ezek miatt olvadt le a zsír róluk. Persze vannak, akik állítják, hogy nekik működik (mindjárt kifejtem), de a többségnél több hónapnyi szenvedés után sincs látható eredmény, vagy esetleg még rosszabb lesz a dolog, mint volt. Miért is? Mert ugyan úgy, ahogy karedzésnél is egy idő után nő, vastagodik az izom, hasedzésnél sincs ez másképp és mivel a zsírréteg nem tűnt el, csak jobban "kinyomja" így optikailag még nagyobbnak tűnhet a has.
De mégis miért hiszik még mindig sokan azt, hogy a hasazástól lesz kockás a has? Vannak néhányan a nagyon elhízottak között, akik fogyni szeretnének és emiatt csak hasaznak. Náluk a mozgás során felhasznált energia miatt valóban ideig-óráig megfigyelhető némi fogyás, de ez nagyon gyorsan le tud lassulni, kivéve ha más mozgást is végez mellé az illető.


Az igazság:


Ha valóban kockás hasra vágysz, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy olyan gyakorlatokat végzel, amivel a lehető legjobban megdolgoztatod a testeden lévő legnagyobb izomcsoportokat, így sarkallva energiafelhasználásra szervezeted. Konkrétan amire gondolok, az futás, ellipszis tréner, (szoba)bicikli. Genetikailag MINDENKINEK kockás a hasa, csak bizonyos zsírréteg fedi. Paradox dolognak hangzik, de egy 50kg-os ember is lehet relatíve zsíros. Anno én is 63kg voltam, mégsem volt kockás a hasam és hiába panaszkodtam drága jó anyámnak, hogy zsíros vagyok, csak röhögött rajtam és azt mondta, hogy az csak a bőr. Pedig nem. Sajnos egy 50-60kg-os emberen is lehet rengeteg zsír, ha az izomzat alatta nagyon fejletlen, mégis azt a benyomást kelti, hogy vékony.
Természetesen a hasizom fejlesztéséhez szükséges gyakorlatotokat végezni, így lesz még jobban "barázdált", markánsabb. Viszont egy nagyon fontos dologról még nem esett szó, ami nélkül semmit sem érnek a fentebb leírtak semmit sem érnek: Az étrend.
Mitől is alakulnak ki a zsírpárnák? Az emberi test alapvetően egy túlélő-szerkezet. Úgy van bekalibrálva, hogy működése során biztosítsa a saját energiaellátását annak függvényében, hogy mennyi "input" jön. Evidens, hogy a létezésünk önmagában már energiát igényel, a szervek működése, a testhőmérséklet biztosítása, az anyagcsere (és még sok minden más) energiát vesz igénybe. Nem is beszélve azokról, akik mindennapjaik során folyamatos izommunkát végeznek. Nincs két ember, akinek egyforma lenne a napi energiaigénye. 
Ezt az energiát alapvetően a bevitt táplálékból fedezzük. De mi van akkor, ha a táplálékkal többlet energiához jut a szervezet? Ezt fogja elraktározni (evolúciós szempontból nem elvetendő módon), méghozzá zsír formájában, hogy később az esetleges ínséges időkben legyen mihez hozzányúlni. Ez a tulajdonság nagyon hasznos volt még pár száz évvel ezelőtt, de manapság amikor mindenki igyekszik a modellekre hajazó alkatot elérni, hátrány.
Mit tudsz ellene tenni? Vigyél be kevesebb kalóriát, mint amire a napi rutinod során szükséged van. Így rákényszeríted a szervezeted arra, hogy a tartalékokhoz nyúljon. Ellenben a sorrend nem meghatározható. Egy kedves ismerősöm a napokban panaszkodott, hogy szeretne mindenhonnan fogyni, de ő mindig a hasáról/derékról fogy először, emiatt a feneke optikailag még nagyobbnak tűnik. Mások éppen először combról/fenékről fogynak és a hasi zsírpárnáktól szabadulnak meg a legnehezebben. Ez teljesen alkati kérdés. A szervezet fordított sorrendben nyúl a zsírraktárakhoz, mint ahogy lerakódott. Tehát ha először a hasadra, majd a combodra rakódott le zsír, akkor először a combodról fog lemenni, utána a hasadról.
Még egy kiegészítés, ami nagyon fontos...a fogyókúra nem egyenlő az éhezéssel!!! Ez a leges leggyakoribb hiba, amibe sokan beleesnek. Ideig-óráig lehet, hogy fogynak (főleg eleinte amikor sok víz távozik), viszont mivel annyi energiát sem visznek be, hogy az anyagcsere működjön, ezért belassul a folyamat. Még rosszabb ez, ha nem figyelnek a fehérjebevitelre. Ha fogyókúránál nincs magasan tartva a fehérjebevitel, akkor fennáll a fokozott izomvesztés kockázata és emiatt arányosan fogynak izomból és zsírból is (mert a szervezet izmot is éget sajnos, hogy energiához jusson), így a testképük arányaiban nem fog változni.

Összefoglalva a lényeg, hogy mozogj amennyit tudsz, az étrended pedig ezen képlet tudatában kerüljön kialakításra:
fehérje: 3g x testtömeg kg,
szénhidrát: 1g x testtömeg kg.

A legjobb fehérjeforrások a sovány húsok (hal, szárnyasok), tojás, túró
Szénhidrátból mindenképp lassú felszívódásút (alacsony glikémiás index) fogyassz: zabpehely, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, durumtészta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kondibandi.blog.hu/api/trackback/id/tr224974118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása